Nieuws over OpenVlacc


Altijd op de hoogte blijven? Schrijf je in op de Open Vlacc nieuwsbrief.

Tijdens de vorige samenkomsten besliste de werkgroep inhoudelijke ontsluiting en classificatie over verschillende wijzigingen in de ZIZO Volwassenen. De praktische uitvoering wordt gebundeld en voeren we eind augustus - midden september uit. Lees hier wat wanneer verandert en hou je ZIZO-plaatsing up-to-date!

In deze tweede productgroep deden we een interactieve oefening, waarbij we aan de slag gingen met concrete invoerproblemen uit de praktijk. Om zo input te kunnen krijgen over hoe een toekomstig invoermodel er potentieel zou kunnen uitzien.

Om in te spelen op recente ontwikkelingen in de wereld nemen we binnenkort 'Klimaatfictie’ in gebruik als genre. Bij de gedichten gaan we dan weer downsizen, door Graphic poetry uit te sluiten en te kiezen voor de voorkeursterm Visuele poëzie.

Op Connect&Co 2023 lanceerden we een oproep voor de nieuwe productgroep van Open Vlacc. Op 12 oktober '23 kwamen de nieuwe leden voor het eerst samen. Benieuwd wie dat zijn en waar de groep zich het hoofd over brak?

Op de werkgroep Formele catalografie werden enkele regels onder de loep genomen en bijgevolg aangepast of herbevestigd. En dit met een bijna verdubbeling van aantal werkgroepleden: van 6 enthousiaste werkgroepleden naar 11.

Sinds enige tijd zijn er twee nieuwe genres toegevoegd in Open Vlacc (en dus in Wise): de Versroman en Dark Romance. Twee snel opkomende genres die vaak voorkomen voor young adult en new adult. Maar daar houdt de gelijkenis dan ook op.

De komende maanden gaan de nieuwe productgroep en de twee permanente werkgroepen van Open Vlacc van start met een nieuw team gemotiveerde product- en werkgroepleden! Daarnaast starten ook vier nieuwe invoerpartners!

Hoewel het nog even wachten is, kondigen we het hier graag al aan: er staat een nieuwe editie van de Vlaamse SISO-map in de steigers. Editie 6 zal een heuse wijziging van de sportrubriek bevatten, maar ook belangrijke terminologiewijzigingen.

Wie onze nieuwsberichten goed leest, zat wellicht al een tijdje op zijn honger... maar eindelijk zijn ze daar de voorleesverhalen voor Kerst, Sinterklaas en Pasen met een paars bandje en een etiket voor Biografieën bij de jeugd!

Het is niet eenvoudig om een onderscheid te maken tussen Utopische / Dystopische literatuur, Toekomstromans, Sciencefiction en Fantasy... Daar hebben we nu een mooi schemaatje voor in de aanbieding!

Poëziebundels, dichtbundels, gedichten, verhalen, kortverhalen, verhalenbundels... Veel woorden voor twee genres. In voorbereiding van eengemaakte genres in Open Vlacc schakelen we 'Gedichten' en 'Verhalenbundels' gelijk, voor jeugd én volwassenen!

In oktober kwamen er in Open Vlacc twee nieuwe rubrieken bij onder de hoofdrubriek 'Lichaam - Gezondheid': Autisme en ADHD. Sinds februari biedt SBNL Schulz nu ook een upgradepakket aan voor deze nieuwe rubrieken.

Twee reeds lang aangekondigde wijzigingen voor twee Kleuter ZIZO-rubrieken zijn eindelijk voltrokken: 'Anders zijn' heet nu 'Jezelf zijn'; 'Pesten' werd uitgebreid naar 'Pesten - Uitsluiten'.

In maart worden de genres Utopische / Dystopische literatuur / verhalen en Toekomstromans / Toekomstverhalen etiketgenres in Open Vlacc. Wie wil kan de iconen opvragen of een etiket printen via Biblioprint.

De helden van Werkgroep Fictie kozen in juni 'Heldendichten' als nieuw subgenre bij genre 'Mythen, sagen en legenden'. Maar twijfelen nog over de plaatsing... En 'Oorlogsromans' heet vanaf nu 'Oorlogsliteratuur'.

Werkgroep Jeugd boog zich over autisme en ADHD bij ZIZO Jeugd, 'Eersteleesboekjes', strips en AVI's, een etiket voor Utopische / Dystopische Verhalen, kleuterZIZO 'Anders zijn', genres 'Gedichten' en 'Verhalenbundels'... Belangrijke beslissingen dus!

Steeds vaker verschijnen er publicaties over ADHD, ADD, ASS... bij volwassenen. Begin oktober krijgen deze publicaties een eigen ZIZO-rubriek en verplaatsen we andere naar een betere, bestaande rubriek. Verplaats jij ook jouw publicaties?

Eén werkgroep Non-Fictie in 2022. Die beperking in tijd zorgde voor een bijzonder efficiënt overleg! Nieuwe ZIZO-plaatsing voor ADHD, ASS... , geen uitbreiding van de AZ-rubriek voor canonfilosofen, beperktere kwalificaties voor geografische trefwoorden...

De eerste werkgroep Catalografie van 2022, en tevens de eerste fysieke werkgroep sinds 2020. Dat werd gevierd met chocolade, koffie, broodjes én catalografische beslissingen!

Eind oktober boog Werkgroep Non-Fictie zich over ZIZO, SISO en trefwoorden. Wil je weten of we de kindertijd integreren, de filosofen canoniseren en de Bijbel verklaren? Je leest het hier!

Een bijgespijkerde definitie van Oorlogsromans, afgelijnde genres voor Prentenboeken, Stripverhalen en Graphic novels en een nieuw genre 'Verstrippingen'. Daarover boog Werkgroep Fictie zich in september.

Op 6 mei kwam Werkgroep Non-Fictie samen, maar de tijdsgeledingen, essays en tiny houses namen te veel tijd in beslag. Dus gaven we op 20 mei feedback over Japanse cultuur, de canon van de filosofen en ander onkruid.

Nieuwe vormgenres 'Interactieve boeken' en NT2; het opnemen van niet-historische personages waar zinvol; 'Wiskunde' als hoofdingang voor zowel 'rekenen' als 'voorbereidend rekenen'... het is slechts een greep uit de vele beslissingen van Werkgroep Jeugd.

Sinds oktober 2020 is het genre 'Theaterteksten' een vormgenre geworden. Bij de jeugd heet het genre 'Toneelteksten'. We kiezen nu voor een eengemaakte genreterm vanaf 28 september.

Werkgroep Fictie boog zich in een marathonmeeting over de 'Mythen, sagen en legenden', 'Reportages' en 'Interviews', 'NT2', 'Oorlogsromans', 'Literaire stripverhalen', 'Graphic novels' en 'Prentenboeken' en besloot dat het beter kon.

Het herwerken van de omnibusregelgeving, de vele nog te beantwoorden reeksvragen, het afschaffen van het jaar van aankopen als uitgavejaar... het was alweer een boeiende en vruchtbare werkgroep Catalografie!

De Werkgroepen Jeugd, Fictie en Non-Fictie bogen zich in 2020 over een uitgebreide lijst met nieuwe en bestaande vormgenres en beslisten dat het goed was.

Is het een mythe dat oorlogsromans autobiografisch zijn? En zijn legenden ook historische literatuur? Werkgroep Fictie zat bijna in een politieke filmimpasse...

Werkgroep Trefwoorden transformeerde op 24 november naar Werkgroep Non-fictie. Uiteraard beslisten de werkgroepleden ook over andere prangende problemen als 'Tijdsgeledingen' en geleding 'geschiedenis'.

Onze Vlacc aan huis-werking wordt tijdelijk stopgezet om ruimte te geven aan meer prioritaire onderhoudswerkzaamheden in Open Vlacc en het bibliotheeksysteem. We bekijken in de loop van 2021 of en op welke manier we Vlacc aan huis terug kunnen opstarten.

Digitaal overleggen over het belang van stickers, het verschil tussen Dolfje Weerwolfje en de Griezelbus, beslissen wat als parallel wordt beschouwd en wat tussen rechte haken mag…? Dat kan de werkgroep Catalografie als geen ander!

Hygge, Lagom, Sisu, Ubuntu... Heeft je bibliotheek ook publicaties over levenskunst in het rek staan? Hoewel deze concepten (geografisch) ver uit elkaar liggen, willen ze ons allemaal hetzelfde laten voelen: geluk. Dus zetten we ze nu binnen ZIZO samen op de plank.

De ZIZO-Kast Snelinfo heeft in deze digitale tijden niet veel nut meer. In Open Vlacc hebben we ondertussen de laatste documenten afgevoerd of verplaatst. Wat betekent dat voor jouw bibliotheek? Lees het hier.

De Samen en Inuit houden niet van de termen waaronder ze bij ons bekend zijn: Lappen en Eskimo's. Onze Nederlandse collega's wijzigden o.a. deze taalterminologie voor SISO. Wij volgen ook met ZIZO. Lees hier wat precies wijzigde.

Sinds enige tijd zorgen we ervoor dat de deelaanduiding van fictiereeksen via Open Vlacc ook op het standaardetiket verschijnt. We kennen bovendien meer reeksen toe dan vroeger. Meer weten? Lees het hier!

Net voor de coronacrisis losbarstte, beraadde Werkgroep Jeugd zich over een aantal heikele catalografie-issues. Lees meer over nieuwe vormgenres, over babyboekjes en briefromans, en over reeksen bij de jeugd.

Deze keer geen nieuwe ZIZO-wijzigingen meer, maar wel een aantal verbeteringen bij Schulz en op onze regelgevingspagina. We geven een overzicht.

Technisch lezen doen we via het AVI-niveau, begrijpend lezen via het CLIB-niveau. En wat doen we ermee in Open Vlacc? Lees het hier!

Werkgroep Fictie herbekeek zich eind 2019 onder andere de definities van de genres 'Griezelliteratuur en -film', 'Spionageromans' en de toekenning van personages als reekstitel.

In oktober boog de Werkgroep Trefwoorden zich over nieuwe trefwoorden voor voedselallergieën en voedselintoleranties, specifieke trefwoorden voor vermageringsdiëten en het verschil tussen de trefwoorden hennep en cannabis.

In september kwam de Werkgroep Jeugd samen om te brainstormen over de genres Griezelverhalen, de Versroman, ZIZO Jeugd en nog veel meer. Lees hier de samenvatting van het verslag.

De afgelopen jaren wijzigden we af en toe iets aan een ZIZO-code of aan een ZIZO-verwoording. Tot nu toe goten we die wijzigingen nooit in een overzicht. Daarom doen we dat alsnog als goede start van 2020.

Boeken uitgegeven in het speciaal voor de doelgroep ontwikkelde lettertype dyslexie worden vanaf 2020 herkenbaar door een aanduiding op het etiket

Op 1 juli publiceerden we de vierde herziene editie van de Vlaamse SISO-map. Welke wijzigingen bevat deze map ten opzichte van de vorige een waar vind je deze map?

Net voor de zomer namen we nog enkele beslissingen over de trefwoorden Congo-Kinshasa, Kunstcollecties, Democratisering en Democratie, en de plaatsing van veganistische gerechten.

De Open Vlacc Werkgroep Catalografie heeft een stand van zaken opgemaakt van gewijzigde regelgevingsdocumenten en catalogusonderhoud van de laatste maanden.

Wil je weten wat de Werkgroep Trefwoorden heeft beslist over de trefwoorden Congo (Kinshasa), Zaïre... en trefwoorden bij een naamswijziging van een geografische eenheid; over SISO en ZIZO bij animatiefilms, en SISO en ZIZO m.b.t. de blockchaintechnologie? Nog meer lees je hier in de samenvatting van het verslag.

Wil je weten wat de Werkgroep Fictie heeft beslist over Mythen, sagen en legenden; over Comics en Graphic Novels en over het genre Waargebeurd ? Lees hier de samenvatting van het verslag.

Wil je meer weten over wat Werkgroep Jeugd heeft beslist over Mythen, sagen en legenden; over nieuwe vormgenres en over ZIZO Puberteit? Lees hier de samenvatting van het verslag.

In de loop van januari gaan de bibliotheken van Bree, Genk en Opglabbeek als eersten live met het Bibliotheeksysteem. In maart volgt het PBS Limburg. In dit nieuwsitem zoomen we in op de gevolgen van de migratie naar het EBS voor de catalografie.

Op 2 oktober organiseerde Cultuurconnect haar eerste dienstendag. Ook Open Vlacc kwam aan bod: we vertelden de geschiedenis van de dienst en de vele mensen die er aan bijdragen.

Wat is Cata 2020? Wat zijn de uitdagingen? Wat is het strategische kader? Wat is de plaats van Open Vlacc in de Digitale Bibliotheek? Wat gaat er veranderen? Wanneer? Niet op de infosessie van 13/06? We zetten het voornaamste hier op een rij.

Trefwoorden die nu bij non-fictierecords toegevoegd worden als vormgenre (met de aanduiding (genre) tussen haakjes) zullen omgevormd worden naar echte genres. Hierdoor wordt het mogelijk om een genre toe te kennen aan een non-fictierecord.

Cata 2020 is het project waarin we werken aan de vernieuwing van Open Vlacc. We informeren je over de stand van zaken en de roadmap.

Cartoons worden vanaf maart 2018 ingevoerd als fictie, met materiaalsoort 'strip', genre 'cartoons' en eventueel thema's. Uitzonderlijk - als de inhoud primeert op de vorm- kan een titel nog als non-fictie ontsloten worden.

In december verstuurden we een bevraging naar de bibliotheken over muziek in de bibliotheek. We geven je hier graag een samenvatting van de resultaten.