Gedichten en Verhalenbundels


In voorbereiding van een eengemaakte genrelijst voor jeugd en volwassenen beslisten de werkgroepen Fictie en Jeugd twee genres onder een gemeenschappelijke noemer voor jeugd én volwassenen samen te brengen, namelijk 'Gedichten' en 'Poëziebundels' enerzijds en 'Kortverhalen' en 'Verhalen' anderzijds.

Poëziebundels en Gedichten komt samen in Gedichten

Voor volwassen fictie betekent dat een wijziging van genre 'Poëziebundels' naar 'Gedichten'. Hier verandert ook de etiketverwoording van 'poëzie' naar 'gedichten'. 

 

Voor jeugd fictie wijzigt er eigenlijk niets. Zowel het genre als het etiket blijven behouden.

Verhalen en Kortverhalen komen samen in Verhalenbundels ('verhalen' op etiket)

Voor volwassen fictie wijzigt het genre 'Verhalen' naar 'Verhalenbundels'. Op het etiket blijft voor volwassen fictie dezelfde verwoording behouden: 'verhalen'. 
Voor jeugd fictie wijzigt het genre 'Kortverhalen' naar 'Verhalenbundels'. Op de standaardetiketten wordt dat zichtbaar met de verwoording 'verhalen' (waar tot voor kort 'kortverhalen' stond).

Omdat bij de jeugd veel genres eindigen op 'verhalen' (bv. Paardenverhalen, Dierenverhalen, Toekomstverhalen...) kozen de werkgroepen voor de toevoeging van 'bundels' aan het genre 'Verhalenbundels' om op die manier het onderscheid te maken. Het etiket blijft /wordt wel afgekort tot 'verhalen'. Over het beslissingsproces kan je meer lezen in de verslagen van beide werkgroepen.

Wat is de planning?

 • Records in Open Vlacc

  Op donderdag 1 juni worden in Open Vlacc de genres aangepast van 'Poëziebundels' naar 'Gedichten', van 'Verhalen' (volwassenen) en 'Kortverhalen' (jeugd) naar 'Verhalenbundels'.

  In de betreffende titelbeschrijvingen worden de oude genretermen automatisch vervangen door de nieuwe genretermen. Ook in het etiketveld verschijnt de nieuwe verwoording.  

 • Etiketten in Biblioprint

  Vanaf vrijdag 2 juni kunnen in Biblioprint de nieuwe etiketten geprint worden voor deze publicaties met de nieuwe (of gewijzigde) verwoording.

  Via de ISBN-scan verloopt dat automatisch. Ook in de keuzelijsten bij het menu 'Manueel' in Biblioprint zullen de nieuwe genretermen 'gedichten' (volwassenen) en 'verhalen' (jeugd) beschikbaar zijn.
  Wie echter vroeger wil starten met heretiketteren, bv. voor de nieuwste publicaties om dubbel werk te vermijden, kan uiteraard al manueel de eigen etiketten aanpassen. 

 • Titels in Wise

  In Wise zullen de nieuwe genres vanaf vrijdag 2 juni bij alle records die doorstromen uit Open Vlacc aangepast worden. In niet-Vlacc titels wordt deze genretermen de komende weken automatisch omgezet door OCLC. 

 • Beschikbaarheidsinfo in de publiekscatalogus

  In de publiekscatalogus bij de beschikbaarheidsinformatie zal de juiste verwoording zichtbaar zijn voor deze genres vanaf vrijdag 2 juni.

 • Regelgeving en handleidingen etiketten

  Ondertussen doen we vanuit het Bibliografisch Centrum er alles aan om onze documentatie in de vorm van onze regelgevingsdocumenten en etikettenhandleidingen zo goed mogelijk bij te werken zodat de oude terminologie overal vervangen wordt door de nieuwe afspraken. Wie nog oude termen tegenkomt, mag dat altijd doorgeven via onze servicedesk.

 

Meer lezen?

Deze beslissing is genomen door Werkgroep Jeugd en Werkgroep Fictie. Het beslissingsproces kan je terugvinden in het  Verslag Werkgroep Jeugd van 9 juni 2022 en Verslag Werkgroep Fictie van 16 juni 2022

 

Opmerkingen of vragen?

Heb je nog opmerkingen of vragen bij deze wijziging?  Stuur ons een berichtje via onze Servicedesk.