'Jezelf zijn' en 'Pesten - Uitsluiten'


 

Kleuter ZIZO 'Anders zijn' hernoemd naar 'Jezelf zijn'

Iedereen wacht er al lang op, maar eindelijk is het zover. De rubriek 'Anders zijn' is ook in Open Vlacc aangepast naar 'Jezelf zijn', de keuze waar jullie vorige zomer massaal op stemden. In Open Vlacc zijn de collega's al druk bezig geweest met de aanpassing van het jeugdthema en -trefwoord 'Anders zijn' naar 'Jezelf zijn'. De thema's en trefwoorden staan ondertussen helemaal op punt.

Op 1 maart zijn in Open Vlacc alle records met Kleuter ZIZO 'Anders zijn' automatisch omgezet naar 'Jezelf zijn'. De publicaties die niet één op één onder de nieuwe noemer 'Jezelf zijn' passen, zullen we de komende weken nakijken en indien mogelijk onder een andere ZIZO-rubriek onderbrengen. Hiervan houden we een lijst bij die vrij te raadplegen is. 

 

 

Ook Kleuter ZIZO 'Pesten' is uitgebreid naar 'Pesten - Uitsluiten'

In Open Vlacc zitten een aantal titels over 'uitbuiting, discriminatie, vooroordelen' e.d. Het gaat telkens om een soort ‘uitsluiting’ van een bepaalde groep / van een bepaald iemand en het leren aanvaarden van die ‘andere’ / of het ombuigen van die negatieve situatie naar iets positiefs. De rubriek 'Pesten' binnen Kleuter ZIZO is helaas te eng om deze boekjes hier onder te brengen en tegelijkertijd horen deze boekjes ook niet helemaal thuis binnen de rubriek 'Dagelijks leven' waar multiculturele samenleving geannoteerd is. In juni 2022 besliste Werkgroep Jeugd al om de ZIZO-rubriek 'Pesten' om te vormen naar een ruimere verwoording. Ondertussen is die knoop doorgehakt en viel de keuze op 'Pesten - Uitsluiten'.

 

Wat is er ondertussen aangepast en wat staat nog te gebeuren?

 • Records in Open Vlacc
 1. Op woensdag 1 maart zijn in Open Vlacc de twee ZIZO-rubrieken aangepast naar 'Jezelf zijn' en 'Pesten - Uitsluiten'.

  De publicaties waaraan de ZIZO-rubrieken 'Anders zijn' en 'Pesten'  waren toegekend, hebben automatisch de nieuwe rubrieken gekregen. De oude rubrieken zijn geschrapt in de records. We zullen de komende weken nagaan of records beter in een andere rubriek passen, of juist wijzigen naar de nieuwe rubriek. Deze wijzigingen houden we bij in een lijst

 • Etiketten in Biblioprint
 1. Vanaf donderdag 2 maart kunnen in Biblioprint de nieuwe etiketten geprint worden voor deze publicaties met de nieuwe (of gewijzigde) ZIZO-rugrubrieken.

  Via de ISBN-scan verloopt dat automatisch. Ook in de keuzelijsten bij het menu 'Manueel' in Biblioprint zijn de twee nieuwe ZIZO-rugrubrieken 'Jezelf zijn' en 'Pesten - Uitsluiten' beschikbaar.

 • Titels in Wise
 1. In Wise zullen de nieuwe ZIZO-rubrieken vanaf vrijdag 3 maart bij alle records die doorstromen uit Open Vlacc aangepast worden. In niet-Vlacc titels wordt deze ZIZO-rubriek de komende weken automatisch omgezet door OCLC. 

 • Beschikbaarheidsinfo in de publiekscatalogus
 1. In de publiekscatalogus bij de beschikbaarheidsinformatie zal de juiste ZIZO-rubriek zichtbaar zijn voor alle ZIZO-bibliotheken vanaf vrijdag 10 maart.

 • Annotaties in ZIZO-raadpleegmodule
 1. In de ZIZO-raadpleegmodule is sinds donderdag 2 maart de deel- en groeirubriek 'Pesten' uitgebreid naar 'Pesten - Uitsluiten' bij 'Gevoelens - Gedrag'. En bij de rubriek 'Mens - Lichaam' is de deel- en groeirubriek 'Anders zijn' vervangen door 'Jezelf zijn'. De annotaties nemen we binnenkort grondig onder de loep om alles helder te krijgen. 

 •  Nieuwe overzichtsborden bij SBNL/Schulz
 1. We hebben aan SBNL/Schulz gevraagd om de overzichtsborden en stickers aan te passen met deze wijzigingen. We wachten nog op een antwoord of en wanneer dit zal gebeuren. Hou hiervoor de website van Schulz  in de gaten. Ondertussen kan je wel bij onze servicedesk terecht voor de digitale bestanden van de iconen en een overzichtsbord.

 

Meer lezen?

Deze beslissing is genomen door Werkgroep Jeugd. Het beslissingsproces kan je terugvinden in het  Verslag Werkgroep Jeugd van 9 juni 2022

 

Opmerkingen of vragen?

Heb je nog opmerkingen of vragen bij deze wijziging?  Stuur ons een berichtje via onze Servicedesk.