Productgroep, werkgroepen, invoeroverleggen en SISO-commissie


De Open Vlacc werking wordt sinds jaar en dag bijgestaan door inhoudelijke werkgroepen, samengesteld uit het Bibliografisch Centrum van Cultuurconnect en een vertegenwoordiger van de invoerpartners. Vanaf 2023 zijn de werkgroepen uitgebreid en hebben er zich bibliotheekmedewerkers van niet G6-bibliotheken kandidaat gesteld om deel te nemen aan de vernieuwde werkgroepen. Daarnaast is een Productgroep Open Vlacc opgericht. De bestaande invoerpartners komen maandelijks online samen in de nieuwe Invoeroverleggen.

Sinds de overheveling van het Vlaamse SISO naar Cultuurconnect is het Bibliografisch Centrum samen met de Vlaamse SISO-commissie verantwoordelijk voor het SISO Classificatieschema. De Vlaamse SISO-commissie zorgt ervoor dat het SISO classificatieschema voldoet aan de eisen van de Vlaamse Openbare Bibliotheken. 

Op deze pagina vind je steeds het verslag van de laatste werkgroep, productgroep, invoeroverleggen of de Vlaamse SISO-commissie. 
Geen tijd om al die verslagen door te nemen? Geen zorg, we voorzien een samenvatting van de voornaamste punten op onze nieuwspagina. Word je graag geattendeerd op nieuwe berichten? Schrijf je in op de Open Vlacc nieuwsbrief en krijg ze een viertal keer per jaar in je inbox.

 

Productgroep Open Vlacc

De Productgroep Open Vlacc is verantwoordelijk voor de toekomstvisie van Open Vlacc en bijbehorende vernieuwingsprojecten.

Samenstelling productgroep Open Vlacc

Verslag productgroep Open Vlacc 7 maart 2024

Verslag productgroep Open Vlacc 12 oktober 2023

 

Werkgroep Formele catalografie

De werkgroep bepaalt eenvormige en gestandaardiseerde invoerprocedures en verfijnt de Open Vlacc beschrijvingsregels.

Samenstelling werkgroep Catalografie

Verslag werkgroep Formele catalografie 25 april 2024

Verslag werkgroep Formele catalografie 17 november 2023 

 

Werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en Classificatie 

Deze werkgroep bewaakt een overkoepelende visie op de inhoudelijke ontsluiting en classificatie in Open Vlacc. Deze werkgroep vervangt de Open Vlacc werkgroepen Fictie, Jeugd en Non-Fictie.

Samenstelling werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en Classificatie

Verslag werkgroep IOC 14 maart 2024

Verslag werkgroep IOC 16 november 2023

 

Invoeroverleg Fictie

Dit digitale overleg komt samen bij onduidelijkheden over volwassen genres en thema's die naar boven komen tijdens het invoeren. Beslissingen over grote wijzigingen worden overgedragen naar de Werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en Classificatie. 

Rollend agenda- en overlegdocument invoeroverleg Fictie

 

Invoeroverleg Jeugd

Dit digitale overleg komt samen bij onduidelijkheden over de jeugdgenres, jeugdtref- en themawoorden, Kleuter ZIZO en ZIZO Jeugd. Ze staat in voor de correcte toepassing tijdens het invoeren. Beslissingen over grote wijzigingen worden overgedragen naar de Werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en Classificatie.

Rollend agenda- en overlegdocument invoeroverleg Jeugd 

 

Invoeroverleg Non-Fictie

Dit digitale overleg komt samen bij onduidelijkheden over volwassen trefwoorden, SISO en ZIZO volwassenen. Ze staat in voor de correcte toepassing tijdens het invoeren. Beslissingen over grote wijzigingen worden overgedragen naar de Werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en Classificatie.

Rollend agenda- en overlegdocument invoeroverleg Non-Fictie

 

Werkgroep Muziek

De werkgroep bewaakt de invoer en de inhoudelijke ontsluiting van muziekdragers binnen Open Vlacc.

Samenstelling werkgroep Muziek

Verslag werkgroep Muziek 20 oktober 2022

Verslag forumbeslissingen Muziek januari-maart 2021

 

Werkgroep Tijdschriften

De werkgroep herwerkt de Vlacc-regelgeving Tijdschriften, in samenwerking met collega's die tijdschriften ontvangen in het bibliotheeksysteem.

Verslag werkgroep Tijdschriften 5 maart 2024

Verslag werkgroep Tijdschriften 28 november 2022 

 

Vlaamse SISO-commissie

De Vlaamse SISO-commissie bewaakt de eisen van het SISO classificatieschema voor de toepassing in de Vlaamse en Brusselse Openbare Bibliotheken.

Samenstelling Vlaamse SISO-commissie

Verslag Vlaamse SISO-commissie 18 februari 2022

Verslag Vlaamse SISO-commissie 21 januari 2022  

 

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties voor één van de werkgroepen of voor de Vlaamse SISO-commissie? Neem dan contact op met servicedesk@cultuurconnect.be