Werkgroep Catalografie 24 juni 2021


Omnibussen, jaar van uitgave, reeksen, hoofdauteur… het lijkt wel een herhaling van de agendapunten van de vorige werkgroep Catalografie in maart, maar dit is wel degelijk het verslag van de juni-werkgroep. We werkten enkele onduidelijkheden en flagrante gaten weg. 

 

Reeksen

Was de nieuwe manier van reeksen toekennen jullie nog niet helemaal duidelijk? Geen paniek: voor ons was het ook nog niet 100% begrijpelijk. We kunnen bijna een reeks publiceren over al onze reeksbeslissingen. 

We beslisten tijdens deze werkgroep om:

  • bij een titelwijziging van een genummerde reeks de oude reeksnaam uit te sluiten bij de nieuwe reekstitel, op die manier kan je in de publiekscatalogus de volledige reeks te zien krijgen. Bij niet-genummerde reeksen volgen we de publicatie en werken we met Zie ook-verwijzingen. Zo volgen we de RDA-regel Take what you see.
  • vanaf nu altijd in interne annotatie op te nemen welke bron we geraadpleegd hebben om een reekstitel en -nummering op te nemen die niet op de publicatie zelf staat. Op die manier vermijden we ellenlange zoektochten en discussies achteraf.
  • korte metten te maken met de complexe Courtney-knoop: we formuleerden het advies aan de werkgroep Fictie om deze reeks niet te voorzien van een reeksnummering. We beslisten om reeksen plus -nummering op te nemen in beschrijvingen om bibliotheekmedewerkers en -bezoekers te helpen en niet om jullie op het verkeerde been te zetten - de leesvolgorde van de Courntey-serie is niet te achterhalen en in elke bron verschillend.
  • andere reeksbeslissingen op te nemen in het verslag.

 

Jaar van aankopen

Het jaar van aankopen wordt geschrapt uit onze regelgeving. Is er in de publicatie of in een externe bron met enige autoriteit geen jaar van uitgave te bespeuren? Dan nemen we in het uitgeversveld [jaar van uitgave niet vastgesteld] op, en niet langer [jaar van aankopen?]. 

 

Omnibussen

Maar het grootste huzarenstuk was de herwerking van de omnibusregelgeving. We presenteren u met trots het herwerkte regelgevingsdocument Omnibussen

 

Ben je graag volledig op de hoogte van de laatste catalografische beslissingen en wijzigingen: lees dan het verslag