Lettertype dyslexie op etiket


Enkele uitgeverijen (Dyslexion maar ook Zwijsen, Maretak, Bontekoe en enkele anderen) geven boeken uit in het 'lettertype dyslexie'. Deze boeken zijn beter leesbaar voor mensen met dyslexie.

Boeken in dit font kregen tot eind 2016 een annotatie in Open Vlacc; sindsdien is het 'lettertype dyslexie' een genre geworden. Deze uitgaven zijn niet gegroepeerd met andere uitgaven: ze worden apart gepresenteerd in de publiekscatalogus.


Op vraag van enkele bibliotheken zullen deze boeken vanaf begin 2020 een aanduiding krijgen op het etiket. Op deze manier zijn ze niet alleen via de catalogus, maar ook in de fysieke bibliotheek makkelijker herkenbaar voor de doelgroep.


Bibliotheken die hun bestaande collectie willen "omlabelen" kunnen vanaf dan via de ISBN-scan in Biblioprint nieuwe etiketten aanmaken. In de meeste bibliotheken gaat het om een 100 à 200 boeken.

Opgelet: bij boeken die zowel een genre "makkelijk lezen" als een genre "dyslexie" kregen in Open Vlacc, primeert het "makkelijk lezen". Deze krijgen dus zoals voorheen "ML" op het etiket.
Boeken met een AVI-etiket krijgen deze aanduiding niet. Dit bleek te complex. Je kan desgewenst de aanduiding 'dyslexie' manueel toevoegen.

Wil je werk maken van zo'n collectie in jouw bibliotheek? Dan kan je alvast eens kijken welke titels met "lettertype dyslexie" er zoal in Open Vlacc beschreven zijn.

Vragen? Servicedesk@cultuurconnect.be