Forum Muziek januari-maart 2021


Ditmaal geen verslag van een digitale werkgroep, maar een overzicht van de belangrijkste forumbeslissingen en de heuglijke aankondiging van een verlossend rapport. 

 

Wereldmuziek

Een wereldreis maken zit er nog niet onmiddellijk in, maar dankzij de muziekcatalografen kan je wel de wereldmuziek beter terugvinden in de publiekscatalogus!

De verwoording van de Vlaamse muziekclassificatie-code W2 is gewijzigd van “Arabische stijlen” naar het meer omvattende “Noord-Afrikaanse en Arabische stijlen”.

Verder stootten we ook op een klein hiaat in de wereldmuziekregelgeving: vaak werd een continent opgenomen als muziekgenre, maar in de regelgeving was hierover geen spoor te vinden. Daarom beslisten we zelf een regel te maken. Aangezien geografische aanduidingen enkel bij Wereldmuziek als stijlkenmerk mogen opgenomen worden, wijzigden we de droge continentale muziekgenres naar continentale stijlen. In het regelgevingsdocument Muziekgenres: definities en voorbeelden hebben we een extra regel toegevoegd bij geografische aanduidingen bij Wereldmuziek:

Indien er meer dan 3 landen zouden kunnen opgenomen worden, nemen we enkel de continentale stijl of overkoepelende landenregio op. De toekenning van een continentale stijl of overkoepelende landenregio gebeurt nooit in combinatie met een specifiek land dat hiertoe behoort.

De continentale stijlen zijn ook opgenomen in de officiële lijst met muziekgenres

 

CDR-dubbels

Als trouwe lezer van de verslagen van de werkgroep Muziek vroeg je je waarschijnlijk af hoe het met de CDR-dubbels in Open Vlacc zat, een agendapunt op de vorige werkgroep Muziek? Dankzij een nieuw automatisch wekelijks rapport kunnen we deze nu gemakkelijk opsporen en elimineren.

Toch nog dubbele muziekrecords gespot in de catalogus? Geef gerust door via de servicedesk - dan consolideren we deze! 

 

Het uitgebreidere verslag kan je hier vinden.