Muziekwerkgroep 12 april 2018: een kort verslag


Wanneer een nieuwe beschrijving maken?

Bij heruitgaves van een identieke opname volgen we dezelfde werkwijze als Muziekweb. Dit houdt in dat we de initiële beschrijving behouden zonder wijzigingen aan te brengen. We actualiseren dus de uitgever en het jaartal niet (meer) naar de laatste uitgave. Enkel het nieuwe EAN (+ eventueel muzieklabel) wordt toegevoegd aan de beschrijving. Dit is minder werk en de cover in de AquaBrowsercatalogus komt dan ook overeen met de getoonde beschrijving.

Hoe onderscheiden we beschrijvingen van cd’s met eenzelfde titel/auteur die inhoudelijk verschillend zijn?

Het komt soms voor dat een cd in een single edition, een 2 disc en een luxe edition uitgegeven wordt. Tot nu zag je dit onderscheid enkel in de collatie en werd het bezit van de verschillende edities in zoeken.bibliotheek.be gegroepeerd alsof het identieke uitgaves zijn. Om sneller een specifieke uitgave te kunnen vinden en een correcte bezitsgroepering te verkrijgen, nemen we voortaan een onderscheidend element op in de titel. Vb. Tell tale signs : rare and unreleased 1989 2006

Uitgeversnummers opnemen?

Aangezien EAN-nummers volstaan om een bestelling te plaatsen, nemen we enkel nog uitgeversnummers op als er geen EAN voorhanden is. 

Retro-invoer klassieke muziek

Veel provincies en bibliotheken zijn hun oude muziekcollecties aan het matchen met Open Vlacc. Een aantal Vlacc-bibliotheken voeren ook hun oudere collecties in in Open Vlacc. Om het werk sneller te laten verlopen is er beslist om bij retro-invoer klassieke muziek niet standaard op ‘muziekwerken/tracks’ te ontsluiten. De invoerder oordeelt wat haalbaar is. 

Nieuwe annotatie “Voor piano vierhandig”

Omdat de uniforme titel bij vierhandig werk nogal cryptisch is, vb.  ‘Sonate voor piano 4h KV.19 in C gr.t.” voegen we een annotatie ‘Voor piano vierhandig’, ‘Voor klavecimbel vierhandig’, …toe. Vb. Fantasie in f minor and other piano duets

Meer lezen?

De wijzigingen zijn ook terug te vinden in het regelgevingsdocument Muziek, Een tip: wie in het document zoekt op ‘nieuw april 2018’ krijgt een overzicht van de gewijzigde paragrafen. Het volledige verslag van de Muziekwerkgroep kan je hier nalezen.