Afvoer ongebruikte records


Wat gebeurt er?

Deze zomer voeren we 223.000 Open Vlacc-beschrijvingen af. Het gaat over beschrijvingen van boeken, strips, dvd's, cd-roms en groteletterboeken die meer dan 10 jaar oud zijn en die in geen enkele bibliotheek nog in gebruik zijn, ook niet op de bibliotheekwebsites.

Waarom doen we het?

Voor de Open Vlacc zelf

Alle Open Vlacc-records worden onderhouden door de catalografen van het Bibliografisch Centrum. Jaarlijks komen er ongeveer 50.000 nieuwe records bij. Door deze 223.000 oude beschrijvingen te verwijderen, vermijden we dat onze catalografen retroactief nieuwe genres of ZIZO-codes toekennen aan records die nergens meer in gebruik zijn. Vorig jaar verwijderden we daarom al 160.000 ongebruikte muziekrecords en 20.000 trackbeschrijvingen. Nu zijn de andere materialen aan de beurt.

Voor het Eengemaakte Bibliotheeksysteem

Het Bibliotheeksysteem bevat op elk moment een volledige kopie van Open Vlacc. Dat is handig voor catalografen: die kunnen meteen zien of een titel al door Open Vlacc beschreven is of nog ingevoerd moet worden. Het is ook handig voor collectievormers om snel te zoeken naar alle in Vlaanderen ingevoerde titels van een bepaalde auteur, reeks, onderwerp of ZIZO.
Met minder oude, ongebruikte titelbeschrijvingen tussen de zoekresultaten kunnen catalografen en collectievormers effici├źnter en sneller werken.┬á