Werkgroep Trefwoorden 15 oktober 2019


Voedselallergieën en voedselintoleranties 

Door het groeiende aantal werken over voedselallergieën en voedselintoleranties hebben we de verschillende trefwoorden die hiervoor in Open Vlacc voorhanden waren onder de loep genomen. We hebben 'Voedselintoleranties' als nieuw trefwoord geïntroduceerd en een verwijzing gelegd tussen 'Voedselallergieën' en 'Voedselintoleranties'. Ook bij onderliggende allergieën / intoleranties als coeliakie, lactose-intolerantie e.d. zorgden we voor extra uitgesloten termen en verwijzingen zodat de catalogusgebruiker de zoekresultaten krijgen die ze verwachten. 

Een uitgebreid overzicht van deze hele verwijzingsstructuur is opgenomen in het verslag.

Vermageringsdiëten

Vanaf nu ontsluiten we in Open Vlacc specifieke vermageringsdiëten zoals het Weight Watchers-dieet, het ketodieet, het proteïnedieet, enz. ook met het specifieke dieet als trefwoord, aangevuld met het algemene trefwoord 'Vermageringsdiëten'. De komende weken passen we de bestaande records in Open Vlacc aan met deze nieuwe trefwoorden.

Hennep, cannabis en cannabidiol

'Cannabis' is als terminologie vooral bekend als softdrugs. Toch kent de plant veel meer toepassingen dan als ingrediënt in een sigaret of cake. Een onderdeel van de cannabisplant wordt gebruikt in zeer verscheidene sectoren zoals de huizenbouw, de kledingindustrie, de medicinale wereld... Daarom hebben we ook in Open Vlacc die verschillen duidelijk gemaakt met de volgende onderscheidende terminologie:

  • Hennep of Cannabis (plant): voor werken over het gebruik als materiaal in de bouwsector, kledingindustrie e.d.
  • Cannabis (medicijn) of Cannabidiol: voor werken over het gebruik in de medische wereld
  • Cannabis (drugs) of Marihuana / hasj /wiet /...: voor werken over de softdrugs  

ZIZO-wijzigingen e.a.

De Werkgroep trefwoorden besliste ook over een aantal ZIZO-wijzigingen. Die wijzigingen communiceerden we al via een eerder nieuwsbericht.

Daarnaast zetten we nog een aantal ZIZO-puntjes op de i:

  • Miniaturen: Werken over Miniaturen passen zowel onder de rugrubriek 'Boeken - Uitgeverijen' (MCMEBU) als onder de kunstrubriek Middeleeuwen (KUPEMI). Om verwarring te voorkomen besliste de Werkgroep het volgende: 
    • werken met 'miniaturen in combinatie met handschriften, getijdenboeken, incunabels' plaatsen we bij werken over 'boeken en uitgeverij' (MCMEBU)
    • werken waarbij 'miniaturen vooral vanuit kunsthistorische context' worden besproken, plaatsen we bij de middeleeuwen (KUPEMI)
  • Tafelen en kookboeken: kookboeken en decoratieboeken voor feesten horen bij ZIZO Tafelen te staan.

Meer lezen?

De nieuwe afspraken zijn terug te vinden in de  Invoerafspraken non-fictie volwassenen en Theorie trefwoorden

In de ZIZO-raadpleegmodule en ZIZO-annotatieschema's vind je alle verbeterde annotaties en nieuwe ZIZO-rubrieken terug.

De toepassing van alle afspraken (trefwoorden, SISO en ZIZO) in Open Vlacc voeren we in de loop van voorjaar 2020 verder uit. 

Het volledige verslag van de Werkgroep Trefwoorden kan je nalezen op onze Werkgroepenpagina.