Werkgroep Muziek 10 december 2020


Een mailforum is handig, maar heeft ook zijn beperkingen. En het is ook gewoon een meerwaarde om elkaar eens 'echt' te zien en horen, al is het maar op een klein scherm. Daarom: op 10 december verenigden de muziekcatalografen zich op Teams om online te overleggen!

 

Er stonden heel wat muziekpunten op de agenda, maar we lichten graag twee beslissingen toe:

 

Theatermuziek met vocale inbreng: K5/39

Een kleine aardverschuiving in classificatieland: theatermuziek met vocale inbreng, duidelijk bedoeld om op scène te brengen, wordt vanaf nu geclassificeerd onder K5 (Vlaams muziekschema) / 39 (NBLC). De verwoording van K5 werd bijgevolg aangevuld tot “Opera, operette en andere theatermuziek met vocale inbreng”.

Daardoor vind je Peer Gynt van Edward Grieg, Eugene Onegin van Sergej Prokofjev en het werk waarmee de discussie begonnen is: Die sieben Todsünden van Kurt Weill niet meer onder K1/00, maar bij K5/39.

 

NBLC: pop of amusement?

Een vaak terugkerende vraag op onze servicedesk is: "Wanneer wordt een cd als pop beschouwd, en wanneer als amusement in het NBLC-schema?" Om het onderscheid duidelijk te kunnen maken, vernauwen we ons blikveld tot het Nederlandse taalgebied. En maken we een onderscheid tussen Nederlandstalige pop en Nederlandstalige amusementsmuziek. In het Vlaamse Muziekschema heb je dit – vaak subjectief – onderscheid niet, daar wordt alles onder P1 (Populaire muziek Nederlands) geplaatst.

Met uiteraard de belangrijke bemerking dat we dat we niet per artiest, maar per album classificeren! Maar onderstaande voorbeelden kunnen dienen als kapstok.

60

Populaire muziek die geen popmuziek is

Nederlandstalige luisterliedjes, theaterliedjes, 'chansons', kleinkunst en levensliederen/schlagers

Voorbeelden: Will Tura, Willy Sommers, Herman Van Veen, Raymond Van Het Groenewoud, Kris Debruyne, Clouseau, Rob de Nijs, André Hazes (senior en junior), Studio Gaga …

78

Popmuziek in algemene betekenis (met al zijn genres en subgenres)

Pop, rock, punk, metal, soul, hiphop, singer-songwriter materiaal

Voorbeelden: Eefje de Visser, De Kreuners, The Scene, ‘t Hof van Commerce, Spinvis, Noordkaap, Maaike Ouboter, Zwangere Guy, Brihang …

Los van dit overzicht blijft classificatie iets persoonlijks. En kan een lokale bibliotheek de plaatsing geheel zelf kiezen en – om in dezelfde metafoor te blijven – een eigen kapstok gebruiken.

 

Wil je weten welke instrumentennamen door de strenge Vlacc-selectieprocedure geraakt zijn en officieel Vlacc-goedgekeurd zijn? Ben je nieuwsgierig naar het nieuwe muziekgenre? Lees dan het uitgebreide verslag!