Nieuwe ZIZO 'Geluksconcepten'


De laatste jaren komen er heel veel publicaties op de markt over 'lands- en cultuurgebonden levenskunst'. Inhoudelijk liggen deze publicaties vaak ver uit elkaar, maar toch hebben ze één ding gemeen. Ze willen ons allemaal leren hoe we gelukkiger kunnen worden als we leven volgens de 'levenskunst' van dat land, van die streek, van die bepaalde cultuur. 

Tot nu toe plaatsten we deze publicaties in Open Vlacc bij de ZIZO-rug 'Lifestyle'. Hoewel de term 'Lifestyle' an sich wel duidelijk is, is het een rug binnen de kast 'Kleding - Uiterlijk'. En daar horen deze publicaties eigenlijk niet thuis.

Daarom hebben we beslist om een nieuwe rugrubriek in het leven te roepen die qua plaatsing beter aansluit bij het concept van de levenskunst, binnen ZIZO: de 'Geluksconcepten'. Deze nieuwe rug vormt een onderdeel van de kast 'Lichaam - Gezondheid' en meer specifiek van de plank 'Gezond leven'. 

De publicaties over Sisu, Lagom, Hygge, Ubuntu, Chowa en Nunchi zullen nu niet langer verloren staan tussen 'Wat zou Jani zeggen' en 'Homemade beauty'. Je plaatst ze vanaf nu naast 'Live, love & laugh' en 'Veroudering vertragen'.

 

Waarom 'Geluksconcepten'?

De term 'Geluksconcepten' klinkt op het eerste gezicht misschien wat vreemd in de oren voor boeken over levenskunst. Ons eerste idee was dan ook om de rugrubriek 'Lifestyletrends' te dopen.  Maar we vreesden voor verwarring met de rugrubriek 'Lifestyle' bij de Plank 'Uiterlijk', een rubriek die blijft bestaan. 

Om die verwarring te vermijden hebben we een term gezocht die hetzelfde zegt, maar verwarring vermijdt. 

 

Toch een ZIZO-wijziging? 

De Werkgroep Trefwoorden besliste in september om 'niet-dringende' ZIZO-wijzigingen uit te stellen tot 2021/2022. We willen wachten tot alle bibliotheken samen op het Bibliotheeksysteem kunnen werken. ZIZO-wijzigingen zorgen immers voor veel extra werk en dat kunnen we in deze overgangsperiode beter vermijden. 

De invoering van deze nieuwe ZIZO-rug vinden we echter te belangrijk om uit te stellen. Via onze Servicedesk krijgen we regelmatig vragen binnen over de plaatsing van deze 'levenskunstboeken'. Een bevredigend antwoord konden we tot nu toe nooit geven. We hopen dus dat we met deze nieuwe ZIZO-rug het juiste antwoord gevonden hebben.

Ook de andere aangekondigde ZIZO-wijzigingen - het schrappen van de kast 'Snelinfo' en de wijzigingen / vernieuwingen aan de taalrubrieken - zijn wijzigingen die we uit noodzaak doorvoeren.

 

Aanpassingen in Open Vlacc 

Al deze wijzigingen vind je binnenkort ook terug in de ZIZO-raadpleegmodule en de ZIZO-annotatieschema's voor ZIZO volwassenen.  In Open Vlacc zijn de ZIZO-rubrieken aangepast. In de loop van de komende dagen zullen deze wijzigingen ook doorgevoerd worden in Biblioprint, het Bibliotheeksysteem, de Bibliotheekwebsites en de lokale systemen.