Werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en Classificatie - 6 juni 2024


Op donderdag 6 juni was er weer een blij weerzien met de werkgroep Inhoudelijke ontsluiting en classificatie. Na een levendige uitwisseling konden we verschillende knopen doorhakken over ZIZO-, onderwerps- en genrewijzigingen.

 

Wijzigingen in ZIZO Volwassenen

Via de Servicedesk werd het voorstel ingediend om de benaming van de huidige rugrubriek ‘Miskramen’ te wijzigen naar het bredere ‘Zwangerschapsverlies’ (OKZWZV). Volgens de werkgroep een zinvolle aanpassing, want deze rubriek bevat niet alleen titels over miskraam, maar ook over het afbreken van zwangerschap na complicaties, over perinatale sterfte, doodgeboorte, zuigelingensterfte en het aspect rouwen bij zwangerschapsverlies. We beslissen dan ook om het voorstel uit te voeren.

 

Of je nu wil of niet, je kan er tegenwoordig niet meer omheen: Artificiële Intelligentie of AI. Niet alleen de toepassingen ervan, maar ook de publicaties rond dit thema vermenigvuldigen zich in sneltempo. Hoog tijd dus voor een eigen plank- en rugrubriek ‘AI’ (ZIZO-code COAIAI). We plaatsen die onder het Domein ‘Wetenschap – Techniek’ en de Kastrubriek ‘Computers’. De keuze voor een plank- én rugrubriek laat ruimte voor uitbreiding in de toekomst, als het aantal titels over dit onderwerp nog verder zou groeien.

 

In 2022 haalde België prostitutie uit het strafwetboek. Parallel met deze decriminalisering merken we ook de opmars van de term ‘sekswerk’ in de maatschappij. Daarom kiezen we voor een nieuwe, dubbele benaming voor de rubriek Prostitutie: ‘Prostitutie - Sekswerk’. De ZIZO-code blijft hier ongewijzigd. In de SISO-map werd deze term al eerder aangepast. Alle titels met ZIZO-code SASAPR worden bovendien herbekeken of ze nog correct geplaatst staan in deze rubriek. Boeken met criminele feiten als onderwerp horen hier niet altijd thuis en zullen verplaatsen worden naar andere ZIZO-rubrieken, zoals ‘Misdaad’ of ‘Mensenhandel’.

 

Bovenstaande ZIZO-wijzigingen worden zo veel mogelijk gebundeld met de wijzigingen in de rubrieken onder ‘Oude culturen – Traditionele volken’, die op het vorige overleg beslist werden. De implementatie staat gepland voor midden september 2024.

 

Genrewijziging

In 2022 werd beslist om het genre ‘Holebiliteratuur’ te verbreden naar LGBTQ+, om inclusiever te zijn naar mensen met een andere niet-heteroseksuele geaardheid. We voegen er nog enkele letters aan toe, want ook titels over aseksualiteit en intersekse verdienen een plaatsje. De nieuwe parapluterm wordt ‘LGBTQIA+-literatuur’.

 

Onderwerpswijzigingen

Naar analogie van bovenstaande ZIZO- en genrewijzigingen veranderen ook enkele onderwerpen. Zo leggen we een Zie ook-verwijzing van ‘Prostitutie’ naar ‘Sekswerk’. Het onderwerp ‘LGBTQIA+’ (thema en trefwoord) vervangt LGBTQ+ én er worden verwijzingen naar de individuele onderwerpen voor de verschillende geaardheden gelegd.

 

Standaardetiketten stripverhalen

Naast inhoudelijke ontsluiting wordt in de werkgroep ook aan de meer praktische kant van het bibliotheekwerk gedacht: de standaardetiketten. Meer en meer bibliotheken werken met kastklaar geleverde boekmaterialen. Ook voor bibs die zelf etiketten printen, leveren de standaardetiketten in Biblioprint een welkome tijdswinst op.

Na vragen uit de sector zullen we met een kleine deelwerkgroep onderzoeken wat bibliotheken verwachten van etiketten voor stripverhalen, zowel voor jeugd als volwassenen. Doel is om te bekijken of een standaardetiket hier ook haalbaar is. Daarbij denken we aan de verschillende etiketformaten, welke velden een must en welke velden eerder nice to have zijn. Uiteraard moeten we hierbij rekening houden met de technische mogelijkheden van onze catalografiesoftware en van Biblioprint. Suggesties en ideeën zijn welkom via de servicedesk!

Het volledige verslag van de werkgroep vind je hier.