Werkgroep Catalografie 25 juni 2020


We beginnen deze samenvatting met een primeur: voor het eerst in de geschiedenis van de Open Vlacc-werkgroepen was er een online vergadering! En dat liep gesmeerd, het enige nadeel aan een digitale werkgroep was het gebrek aan belegde broodjes.

 

Problematiek van de groepering van werken met titelwijzigingen

In de catalogus werken we met een handige groeperingsfunctie waarbij verschillende edities van één werk samen getoond worden aan de gebruiker. In 99,9% van de gevallen werkt dit bevredigend, echter: bij edities met titelwijzigingen wekt dit eerder verwarring op. Zowel online, als in de fysieke bibliotheek.

Als je bijvoorbeeld Lef van Jeanne Ryan intikt in de catalogus, word je doorverwezen naar het boek Nerve. En dit is correct, Lef en Nerve zijn immers allebei vertalingen van het Engelstalige origineel Nerve van Jeanne Ryan. In de Open Vlacc-beschrijvingen nemen we steeds de annotatie “Eerder verschenen onder de titel …” op, maar dit springt niet in het oog. Als een gebruiker bijgevolg naar het rek gaat in de veronderstelling dat het boek Nerve met een groen-roze cover aanwezig is - zoals de catalogus aangaf - gaat hij/zij niet spontaan een boek met een volledig andere titel en een compleet andere cover uitlenen. 

Dit is echter geen puur catalografisch probleem. We werken samen met de werkgroep Bibliotheekwebsites aan een oplossing om de gebruikers duidelijker te kunnen attenderen op het feit dat dit hetzelfde werk is, maar gewoon door de uitgeverij onder verschillende titels is gepubliceerd. Een kanshebber is het tonen van covers bij de beschikbaarsheidsinformatie. De werkgroep gaat hiermee akkoord.

 

Problematiek van de groepering van bewerkingen van klassiekers voor een jeugdige doelgroep, zonder gekende bewerker

Als een klassieker wordt bewerkt met het oog op een andere doelgroep, beschouwen we dit als een nieuw ‘werk’. Als de bewerker daarvan gekend is, nemen we die op als primaire auteur. Maar soms is die bewerker ongekend en dan moeten we een andere oplossing zoeken voor het ontgroeperen van deze werken. De werkgroep besliste dat een uniforme titel met de toevoeging [jeugd] de beste optie is om de werken te onderscheiden.

 

Meer informatie over de gewijzigde Fundel- en Vertelplatenregelgeving, de twee nieuwe Kijkwijzers, een ode aan Nini Vranken en andere catalografische nieuwtjes vind je in het verslag.