ZIZO-wijzigingen op komst


In de afgelopen samenkomsten besliste de werkgroep inhoudelijke ontsluiting en classificatie over een aantal ZIZO-wijzigingen, o.a. in de rubrieken ‘Oude culturen’, ‘Prostitutie en sekswerk’, ‘Zwangerschapsverlies’ en ‘Overgewicht’. 

Op vraag van verschillende bibliotheken bundelen we de praktische uitvoering van al deze wijzigingen. De grootste veranderingen staan eind augustus tot midden september gepland.

  

Hoe gaan we te werk?

 De wijzigingen worden opgedeeld in verschillende fasen:

 Fase 1: De lancering van drie nieuwe rugrubrieken

 

    • Samenleving – Samenleving – Samenleving – Nomadische cultuur (SASANC)
    • Samenleving – Samenleving – Sociale wetenschappen – Antropologie (SASWAN)
    • Wetenschap en techniek – Computers – AI – AI (COAIAI)

 Deze aanpassing gebeurt op 20/08. Vanaf 21/08 kan je deze rubrieken in Wise, Biblioprint en de ZIZO-raadpleegmodule zien. In de bibliotheekcatalogus zal de wijziging pas enkele dagen later zichtbaar worden.

Zodra de rubrieken beschikbaar zijn, kennen de catalografen van de Vlacc deze plaatsing toe aan bestaande Vlacc-records. Daarna worden de standaardetiketten geüpdatet. Twee van deze nieuwe rubrieken worden aangemaakt in het kader van de hervorming in de rubriek 'Oude culturen (-Traditionele volken)'. De records in de verdwijnende rubrieken verhuizen naar subrubrieken van o.a. de domeinen Kunst, Geschiedenis of Samenleving. 

 

 Fase 2: De aanpassing van 28 benamingen van rug-, kast- en plankrubrieken. Bij zes rubrieken verandert ook de ZIZO-code.

 De technische aanpassingen gebeuren op 17/09 en zullen in Wise, Biblioprint en de ZIZO-raadpleegmodule zichtbaar worden op woensdag 18/09. In Biblioprint wordt een overgangsperiode voorzien, waarbij je via de manuele etiketmethode tijdelijk nog de oude etiketten kan aanmaken.

  

Fase 3: Het verwijderen van de oude, niet-gebruikte ZIZO-rubrieken

 

Het volledige overzicht met alle wijzigingen vind je hier.

Timing

  • Records in Open Vlacc

Op dinsdag 20 augustus maken we in Open Vlacc de drie nieuwe ZIZO-rubrieken aan. Daarna wijzigen de catalografen van het Bibliografisch Centrum de ZIZO-rubrieken bij de Open Vlacc-records die hiervoor in aanmerking komen. Aan de publicaties uit enkele deelrubrieken onder ‘Traditionele volken’ zullen andere ZIZO-rubrieken toegekend worden, zoals door de werkgroep beslist werd. Deze ‘verhuisactie’ is vrij arbeidsintensief (zo’n 750 titels) en kan enkele weken duren.

Op dinsdag 17 september verandert in de Open Vlacc de benaming van 28 rubrieken en de code van zes rubrieken.

 

  • Etiketten in Biblioprint

Na elke wijziging worden de standaardetiketten in de Open Vlacc geüpdatet.

Vanaf woensdag 21 augustus zullen in Biblioprint nieuwe etiketten geprint kunnen worden voor publicaties waaraan de gloednieuwe ZIZO-rugrubrieken toegekend zijn.

Vanaf woensdag 18 september zullen in Biblioprint nieuwe etiketten geprint kunnen worden voor publicaties met de gewijzigde ZIZO-rugrubrieken.

 

Er is in Biblioprint een overgangsperiode voorzien, waarbij je via de manuele etiketmethode tijdelijk nog oude etiketten kan aanmaken. De standaardetiketten via de ISBN-scan halen hun informatie uit de open Vlacc-records en zullen dus meteen de nieuwe benamingen tonen. Bij 22 rubrieken verandert enkel de benaming van de kastrubriek, waardoor de wijziging op het etiket niet zichtbaar zal zijn. Je hoeft voor deze publicaties dus geen nieuwe etiketten te printen.

 

  • Titelbeschrijvingen in Wise

In de titelbeschrijvingen in Wise zullen de gloednieuwe ZIZO-rubrieken (21 augustus)  en gewijzigde rubrieken (18 september) bij alle records die doorstromen uit Open Vlacc automatisch aangepast worden. Bij niet-Vlacc-beschrijvingen zullen de ZIZO-rubrieken in elke titelbeschrijving gewijzigd moeten worden. Dit gebeurt door onze medewerkers van Team EBS via het Wise-beheersysteem. Je hoeft als bibmedewerker dus zelf niets aan de catalografische beschrijvingen te veranderen.

 

  • Beschikbaarheidsinfo in de publiekscatalogus

In de publiekscatalogus bij de beschikbaarheidsinformatie zal de juiste ZIZO-rubriek enkele dagen na de aanpassing zichtbaar zijn voor alle ZIZO-bibliotheken. Bij 22 rubrieken verandert enkel de benaming van de kastrubriek, waardoor de wijziging in de webcatalogus dus niet zichtbaar zal zijn.

 

  • Annotaties in ZIZO-raadpleegmodule

In de ZIZO-raadpleegmodule komen er op woensdag 21 augustus drie nieuwe ZIZO-rubrieken bij. We voegen hier nieuwe annotaties aan toe. Vanaf 18 september passen we ook de annotaties aan voor de andere wijzigingen (‘Oude Culturen’ / ‘Zwangerschapsverlies’ / ‘Overgewicht’/ ‘Prostitutie en sekswerk’).

 

Er zijn dus heel wat veranderingen op til in ZIZO-land! We doen ons best om de introductie van de vernieuwde rubrieken zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Hou de Open Vlacc-website in de gaten voor de meest recente informatie.

  

Opmerkingen of vragen?

Heb je nog opmerkingen of vragen bij deze wijziging?  Stuur ons een berichtje via onze Servicedesk.