Versromans en Dark Romance


Versromans

Het genre had al een tijdje een definitie in onze Invoerafspraken, maar is nu pas echt in gebruik genomen als officieel genre. Het is een genre dat zowel voor jeugdontsluiting als voor fictieontsluiting voor volwassenen toegepast mag worden. Het genre komt in de praktijk het vaakst voor bij 15+ waaronder we de YA en (vaak ook new adult-) boeken laten vallen.

Definitie

In versvorm geschreven verhalen, waarbij het verhalende wordt onderstreept door een uitgebreid gamma personages, het gebruik van meerdere stemmen, dialoog, beschrijving en actie.  We ontsluiten deze titels als ‘Romans’ en niet als ‘Gedichten’.

Uitgesloten termen: Versverhalen
Verwante termen: Prozagedichten
Niet combineren met: Gedichten

De voorbeeldauteur in dit genre is zeker Sarah Crossan, maar ook steeds meer andere auteurs wagen zich aan het genre.

 

 

Dark Romance

Het genre Dark Romance zorgde voor een goede discussie over de toepassing. Het is immers geen voor de hand liggend genre omdat het niet in één hokje zit en in combinatie met meerdere etiketgenres kan voorkomen. We namen het daarom ook in gebruik in Open Vlacc, zodat de bibliotheekgebruikers het genre als geheel kunnen opvragen zonder via omwegen van de combinatiegenres te moeten zoeken.

Definitie

Romans met een verhaallijn die enerzijds romantisch is, maar anderzijds een duistere kant heeft. Deze duistere kant kan overlappend zijn met andere genres zoals bijvoorbeeld griezelliteratuur, fantasy, erotische literatuur... Deze romans zijn bedoeld voor een volwassen leespubliek en bevatten vaak een leeswaarschuwing met betrekking tot de inhoud.

Veel voorkomende kenmerken:

  • personages die een zekere gebrokenheid vertonen of trauma overleefd hebben, personages kunnen ook antihelden zijn
  • de verhaallijn gaat vaak over hoe liefde het personage helpt trauma te overwinnen.
  • donkere thema's zoals geweld, rollenspellen, ontvoering, verkrachtingsfantasieën, gevangenschap, soms ook bovennatuurlijke elementen

Niet combineren met: Romantische literatuur

We laten de combinatie met de genres Griezelliteratuur, Fantasy, Erotische literatuur en Thrillers toe zodat de titels een etiket kunnen krijgen. Het genre Dark Romance heeft vooral tot doel om de titels met dit nieuwe genre te kunnen groeperen.

 

 

In Open Vlacc en Wise zijn beide genres toegevoegd aan verschillende titelbeschrijvingen en kunnen nu dus ook door Wise-catalografen gebruikt worden.