Werkgroep Formele catalografie 17 november 2023


De Open Vlacc-werkgroepen bestonden traditioneel uit een aantal afgevaardigden van de invoerbibliotheken. In 2023 zijn we van start gegaan met een aantal vernieuwingstrajecten, waaronder het project Vernieuwing invoermodel, waarbij we ook beslisten om de werkgroepen open te stellen voor andere lokale bibliotheekmedewerkers die gepassioneerd zijn door formele catalografievraagstukken, vandaar: welkom Cleo, Ilse, Katleen, Maryse en Sophie! Om elkaar beter te leren kennen, legden we elkaar een dilemma voor. De antwoorden zijn niet in het verslag, noch in deze samenvatting terug te vinden: what happens in het kennismakingsrondje, stays in het kennismakingsrondje.

Daarna was het tijd voor de harde materie: de regels aanpassen en/of herbevestigen.

 

Ongeldige of meervoudig gebruikte ISBN’s

Ongeldige of meervoudig gebruikte horen vanaf nu in het ISBN-veld, subveld z – en niet langer in het ondoorzoekbare rommelveld Interne annotatie (599). Ook voor reeksen die één ISBN hebben voor alle delen kan deze regel toegepast worden.

Voorbeelden: 

  • ISBN 9789087640309 dubbel gebruikt, metacontent hoort bij 1 van de 2 boeken

 

Publicatietitel = titel op de titelpagina/filmschijfje?

We kregen de laatste tijd heel veel vragen over publicatietitels in onze servicedesk:

  • Omslagtitels verschillen af en toe van de titels op de titelpagina, waardoor er bij de leners soms verwarring optreedt als ze de titel zien op hun uitleenbonnetje. We beslissen echter om de regel te behouden dat de titelpagina de primaire bron van informatie blijft.
  • Er bestaat een Vlaamse en Nederlandse editie van de Time to momo: West-Wallonië (NL) versus Henegouwen (VL), die wij in één beschrijving plaatsten: beide edities hebben eenzelfde titelpagina, dezelfde inhoud, en beide ISBN’s worden in de twee edities vermeld. We bevestigen dat de keuze voor 1 beschrijving de juiste was.
  • We erkennen echter dat we fout waren om van La conspiration du Caïre & Cairo conspiracy 1 beschrijving te maken: de verschillende uitgaves hebben een verschillende titel op de respectievelijke schijfjes zelf staan, dus hadden we hiervoor, ondanks de gelijke taal en ondertiteling, twee beschrijvingen moeten voorzien.

 

Reeksen bij monografieën

Een aantal werkgroepen geleden (op 29 oktober 2020) werd beslist om - in tegenstelling tot bij strips - geen reekstitels toe te staan die EXACT dezelfde zijn als de publicatietitel, en de reeksvelden bij Muchachas te schrappen. Echter, een paar maanden later werd de reeks Muchachas terug toegevoegd aan alle beschrijvingen, dus zo catalografisch duidelijk was dit niet.

En de voordelen in de publiekscatalogus zijn duidelijk: zo kan je doorklikken in de publiekscatalogus op reekstitel, zo verschijnen ze ook onmiddellijk op volgorde in de publiekscatalogus en zeker bij (Engelstalige) fantasyboeken is dit dan duidelijk dat je dit kan toevoegen vanaf het eerste deel.

Dus binnenkort vind je reekstitels terug bij De griezelbus van Paul van Loon en soortgelijke publicaties.

 

En verder...

... bespraken we nog veel topics, maar dan zou deze samenvatting geen samenvatting meer zijn. Lees alles na in het uitgebreide verslag!